"Hon vet hur hon ska hitta lämpliga uppgifter som blir intressantA för alla"

elev på SR.

 
grupp_ljus.jpg
 

Kunder berättar

Under många år som utbildningsansvarig på SVT Nyheter arbetade jag tillsammans med Sandra Ottander. I sitt arbete som röstcoach åt reportrar och programledare var hon hängiven, professionell och konstruktiv. Hon var dessutom mycket populär och kön till hennes individuella genomgångar ringlade lång.
Just Sandras konstruktivitet och förmåga att identifiera problem gjorde att många utvecklades både i yrkesskicklighet och i självförtroende.
— Mats Weiland, Sveriges Television
Sandra Ottander är den bästa tänkbara samarbetspartnern för att hjälpa människor att framföra texter muntligt. Hon har en stark närvaro och kan på ett roligt och intressant sätt berätta om det muntliga framförandets konst - historiskt och praktiskt. När hon kommer igång med sin ”röstgympa” blir det riktigt roligt - och nyttigt. Jag har i många år praktiserat hennes övningar och använt hennes råd som verksam radiojournalist. 
Att samarbeta med Sandra inför en publik är också roligt och tar fram mina egna bästa sidor. Vi har i flera år arbetat tillsammans för att hjälpa nybörjare på radion att få en bra start. Mycket uppskattat!
— Susanne Rhodiner, studioreporter på Ekot, Sveriges Radio

Att lära sig ett nytt språk är väldigt krävande. Att lära sig den svenska språkmelodin och uttal var jättesvårt. Med hjälp av Sandra fick jag lära mig att artikulera och uttala dem svenska språkljuden. Hon öppnade en helt ny värld för mig när det gäller det svenska språket, men det krävs fortfarande en rejäl ansträngning inför varje sändning!
— Deana Bajic, meteorolog, Sveriges Television
De två tillfällen jag fått nöjet att få röstcoaching har varit guld värda, för att inte tala om roliga och lekfulla. Jag har fått många handfasta övningar och tips att använda både hemma och på arbetstid mellan olika sändningar. Jag upplever bland annat att mitt tempo i mina sändningar har förbättrats sedan jag träffade Sandra – något jag tog upp som ett specifikt problem som jag hade. Att få support i röstteknik är för mig en lyx som jag hoppas att få mer av i framtiden.
— Victoria Rosenström, Trafikreporter, Sveriges Radio
Victoria Rosenström tränar i studion på Sveries Radio den 1 juni 2017.

Victoria Rosenström tränar i studion på Sveries Radio den 1 juni 2017.

Sandra är en väldigt pålitlig kollega. Med henne är det alltid högt i tak, hon lyssnar alltid på andras idéer, vågar prova det mesta men om hon har kritik är den välgrundad. Hon är mycket trygg och effektiv i arbetssituationen och har inga problem med att improvisera eller ändra i stunden om det behövs - vilket hon snabbt uppfattar isf.
Som klasskamrat är Sandra oerhört bjussig och visar sitt stora hjärta. Hon är enkel att samarbeta med och dela arbete med. Vi har alltid givande diskussioner och våra samarbeten har alltid blivit 1+1=3, snarare än 2, om ni förstår...som att en ytterligare dimension föds i samarbetet!
— Anna Ericsson, f.d. klasskamrat, Logonom och Lingvist.
Sandra lär oss saker och ting väldigt bra. Det gör hon genom att lägga ordet i en mening så att vi kan förstå. Hon tar sig tiden att hjälpa oss, även  om hon har bråttom någonstans. Hon lär oss om Sveriges kulturer och om kända sagor .Vi sjunger svenska sånger. Vi är lyckliga över att Sandra är vår lärare och vi tycker om henne!
— ELEV FRÅN UZBEKISTAN, International Women's Center
Sandra är en mycket positiv och kompetent lärare. Sandra kan enkelt visa med gester och ansiktsuttryck nästan alla ord som en skådespelare, och det hjälper mig att snabbt förstå översättningen av ord och komma ihåg dem.

Det är också viktigt att hon tillbringar tid med alla studenter lika, även med människor med olika språkkunskaper. Hon vet hur hon ska hitta lämpliga uppgifter som blir intressant för alla. Jag njöt verkligen att studera med henne.
— ELEV FRÅN RYSSLAND, International Women's Center
DSC_2284.JPG
Sandra är en enastående röstcoach. Hon inte bara lär en hantera sin egen röst, hon öppnar också dörrar så att man kan hitta uttryck och variation på helt nya sätt. Man får en röst man kan lita på, en slitstark sådan och en förståelse för de kreativa möjligheter man har. Jag har haft väldigt stor nytta av Sandras coachning, i mitt nya jobb som tv-reporter på Expressen TV får jag dagligen komplimanger för min speakerröst, den kallas ”varierad”, ”intresseskapande” och ”professionell” vilket jag i mångt och mycket har Sandra att tacka för.”
— Ola Nilsson, f.d. Calle Flygare Elev, reporter på Expressen
Sandra har en otrolig precision i sin lyhördhet och tar sig tid att jobba tålmodigt och lugnt. Jag fick känslan av att vi tillsammans undersökte, utforskade och utvecklade min röst med övningar och ett språk som gjorde att jag förstod istället för att någon annan säger “nu är det rätt” utan att man själv förstår vad det är man gör annorlunda. Allt i en trygg och avslappnad atmosfär.
— Tomas Engström, f.d. Calle Flygare elev, skådespelare
Jag tycker föreläsningen med Sandra Ottander var mycket givande! Hon delade med sig av sina kunskaper om hur vi som journalister, och personer, ska göra föra att tala och därmed kommunicera bättre. Det var enkla och smarta övningar som har visat sig fungera jättebra! Tipsen är något för alla; om man behöver bli bättre på jobbet eller privat. Något som fastnade hos mig var att vi faktiskt är vår röst och hur viktigt det är att ta hand om den. 
— Åsa Kristina Johansson, elev på JMK, journalistik, medier och kommunikation, Stockholms universitet
 
 

“Hon tillbringar tid med oss allihop.”

elev från ryssland på IWC

skane.jpg